top of page

Gravide og barn

Fysioterapi under og etter svangerskapet
 
Det kan være fysisk belastende å være gravid eller nybakt mor, og mange oppsøker fysioterapeut for sine spørsmål, utfordringer eller smertetilstander i bekken og korsrygg.
 
Helsegevinsten er stor ved å forebygge og behandle plager i graviditeten. Sekundæreffekten av behandlingen er ofte at du i større grad kan holde deg fysisk aktiv under hele graviditeten, noe som er gunstig for både mor og barn. Vi ser at livskvaliteten øker, og du sover og hviler mer effektivt når du er smertefri. Et aktivt svangerskap reduserer også risikoen for å utvikle depresjon i svangerskapet og etter fødsel.
 
Under svangerskapet produserer du hormoner som gjør at kroppen forbereder seg på fødselen. Leddbåndene mykes opp for at barnet skal kunne komme lettere gjennom fødselskanalen. Dette er en normal fysiologisk reaksjon på kroppens gravide tilstand, men kan for noen gi tøffe bekkenløsningssmerter.
 
Den gravide kroppen gjennomgår altså store forandringer. Magen vokser, man blir tyngre, kroppens tyngdepunkt forskyves av den voksende magen, og blodsirkulasjon og pust jobber med å tilpasse seg endringene. Bløtdeler som muskulatur og leddbånd får økt belastning og kan bli anspente og irriterte. Dette skjer under en relativt kort tidsperiode, og kroppens organer, vev, ledd og leddbånd forsøker etter beste evne å tilpasse seg endringene. Du tvinges til å finne nye måter å sove, sitte og gå på. Plager hos den gravide kan være gangvansker, smerter og ubehag i rygg, bekken og hofter, samt plager andre steder i kroppen.
 
Mange har dessuten spørsmål om sine splittede magemuskler, trykkfølelse i underlivet, liten kontakt med bekkenbunn og annet. Vi har lang erfaring med dette, og kan hjelpe deg med å besvare spørsmålene dine, slik at du føler deg tryggere i prosessen.
 
Fysioterapibehandling under graviditeten kan redusere smerter og plager, gjør deg sterkere til å motstå hverdagslige utfordringer på hjemmeplan og i arbeidslivet, samt at du som nybakt mor vil kunne innhente seg raskere. Vår behandling er skånsom og individuelt tilpasset.
 
Velkommen til oss!

bottom of page