top of page

Gravide og barn

OSTEOPATI I SVANGERSKAPET

Mange gravide kvinner oppsøker osteopat med smertetilstander i bekken og korsrygg. Behandlingen har dokumentert effekt, og er skånsom for pasienten. Helsegevinsten er stor ved å forebygge og behandle plager i graviditeten. Den gravide kvinnen vil ha større mulighet til å holde seg fysisk aktiv i graviditeten, noe som er gunstig for moren og fosterets helse. Vi ser også at livskvaliteten øker, da kvinnen får bedre hvile og søvn når hun er smertefri. Ett aktivt svangerskap reduserer også risikoen for å utvikle depresjon i svangerskapet og etter fødsel.

Osteopatisk behandling i svangerskapet kan ha andre fordeler. Vi jobber aktivt med å forebygge typiske plager som sure oppstøt og hevelser. Vi gir forebyggende råd og øvelser som kan hjelpe pasienten til å unngå store plager i graviditeten. Behandlingen er skreddersydd til den enkeltes behov, etter en grundig undersøkelse. Ved behov for medisinsk oppfølging samarbeider vi naturligvis med annet helsepersonell.

 

Under svangerskapet produserer kvinnen hormoner som gjør at kroppen forbereder seg på fødselen. Leddbåndene mykes opp for at barnet skal kunne komme lettere gjennom fødselskanalen uten problemer. Dette er en normal fysiologisk reaksjon på kroppens gravide tilstand.

 

Den gravide kroppen gjennomgår store forandringer. Magen vokser, man blir tyngre, kroppens tyngdepunkt forskyves pga den voksende magen og blodsirkulasjonen og pusten prøver å tilpasse seg endringene. Bløtdeler som muskulatur og leddbånd får økt belastning og kan bli anspent og irriterte. Dette skjer under en relativt kort tidsperiode, og kroppens organer, vev, ledd og leddbånd forsøker etter beste evne å tilpasse seg endringene. Den gravide kan bli nødt til å finne nye måter å sove, sitte og gå på. Plager hos den gravide kan være gangvansker, smerter og ubehag i rygg, bekken og hofter, samt plager andre steder i kroppen.

 

Osteopatibehandling under graviditeten kan redusere smerter og plager, det gjør deg sterkere til å motstå hverdagslige utfordringer på hjemmeplan og i arbeidslivet, samt at man som nybakt mor helsemessig vil kunne innhente seg raskere. 

 

 

1. Licciardone J., Buchanan S., Hensel K., et al. Osteopathic manipulative treatment of back pain and related symptoms during pregnancy: a randomized controlled trial. Am J Obst Gynecol. 2010; Jan; 202(1)
2. http://www.cochrane.org/CD001139/PREG_treatments-preventing-and-treating-low-back-and-pelvic-pain-during-pregnancy
3. http://jaoa.org/article.aspx?articleid=2094539
4. http://jaoa.org/data/Journals/JAOA/932001/577.pdf

bottom of page