Kiropraktor
Hva er en kiropraktor
Kiropraktorer er offentlig godkjent (autorisert) helsepersonell med selvstendig diagnose- og behandleransvar. Kiropraktorer fungerer som primærkontakter i førstelinjetjenesten med spesialkompetanse på muskel- og skjelettlidelser. Som pasient kan du komme direkte til kiropraktor uten legehenvisning, og bli fulgt opp med utredning, behandling og forebygging av dine muskel- og skjelettplager.
Kiropraktoren diagnostiserer og behandler skader, sykdommer og plager i muskel- og skjelettsystemet. Metodene som brukes er anerkjente i helsefaglig litteratur og har dokumentert* effekt for en rekke ulike tilstander.
Utdannelse
En kiropraktor har 5 års masterutdanning innen diagnostikk, behandling og forebygging av muskel- og skjelettlidelser, etterfulgt av 1 års turnustjeneste for å få autorisasjon. Dette gir kompetanse til å levere evidensbasert helsehjelp av høy kvalitet.
Under konsultasjonen foretas sykehistorie og klinisk undersøkelse for å vurdere behov for behandling eller utredning. Kiropraktoren kan henvise til radiologiske undersøkelser som røntgen, CT, MR og ultralyd, samt til spesialisthelsetjenesten ved behov. Samarbeid med fastlegen skjer gjennom blant annet epikriseutveksling, og kiropraktoren kan sykmelde i inntil 12 uker.
Hvilke plager kan en kiropraktor hjelpe deg med
Kiropraktorers kompetanseområde er bredt og omfatter hele muskel- og skjelettsystemet, ikke bare rygg og nakke. Selv om mange forbinder kiropraktorer primært med ryggsmerter, har de en grundig utdannelse som gjør dem kvalifisert til å diagnostisere, behandle og forebygge lidelser i hele nerve-muskel-skjelett-systemet. Dette inkluderer plager relatert til skulder, hofte, kne, albue, håndledd og fot/ankel i tillegg til rygg og nakke.